NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama -primjedbe i prijedlozi

31.01.2024

NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA

MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA

BROJ: 511-R/006-2024.

ZAGREB,  31. siječnja 2024.

 

 

- ČLANOVIMA SINDIKATA -

- SINDIKALNIM POVJERENICIMA-

                 - SVIMA-

 

 

 

Poštovani,

 

nastavno na mnogobrojne upite i nejasnoće, radi boljeg razumijevanja ukupne materije, obavještavamo Vas da „novi“ sustav plaća utemeljen na Zakonu o plaćama u državnoj službi i javnim službama (NN 155/23):

 

- određuje da se plaća sastoji se od osnovne plaće i dodataka na osnovnu plaću (osnovna plaća je umnožak koeficijenta za obračun plaće radnog mjesta na koje je službenik i namještenik raspoređen i osnovice za obračun plaće). Osnovica za obračun plaće utvrđuje se kolektivnim ugovorom.

 

- dodaci na osnovnu plaću su (članak 17. Zakona):

1. dodatak za radni staž (iznosi 0,5 % na osnovnu plaću za svaku navršenu godinu radnog staža)

2. dodatak za učinkovitost rada

3. dodatak za završen studij na poslijediplomskoj razini

4. dodatak za policijsko zvanje

5. dodatak za rad u izvanrednim radnim okolnostima

6. dodaci za posebne oblike organizacije rada.

 

Dakle, plaću čine umnožak koeficijenta i osnovice uvećano za dodatak (radni staž, policijsko zvanje, posebni oblici organizacije rada – npr. turnus, noćni rad, blagdan i dr.)

 

Sukladno članku 41. Zakona zatečeni državni službenici i namještenici  koji su stekli pravo na postotno uvećanje koeficijenta za radni staž ostvaren u državnim tijelima ostvaruju pravo na dodatak za radni staž u državnim tijelima u visini stečenog postotka uvećanja koeficijenta koji je ostvaren do dana stupanja na snagu Zakona i zadržavaju ga do prestanka službe.

 

Detaljnije možete vidjeti u Zakonu o plaćama u državnoj službi i javnim službama na poveznici: https://www.zakon.hr/z/3643/Zakon-o-pla%C4%87ama-u-dr%C5%BEavnoj-slu%C5%BEbi-i-javnim-slu%C5%BEbama

 

Napominjemo da smo zaprimili mnoge primjedbe i prijedloge koje ćemo prezentirati nadležnima od kojih smo zatražili sastanak na ovu temu.

 

O daljnjim koracima pravovremeno ćemo Vas obavijestiti.

 

S poštovanjem,

 

PREDSJEDNIK 

Zdravko Lončar