NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama i Zakon o državnim službenicima

18.12.2023

NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA

MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA

BROJ: 511-R/074-2023.

ZAGREB, 18. prosinca 2023. 

 

 

 

 

 

- ČLANOVIMA SINDIKATA -

- SINDIKALNIM POVJERENICIMA-

                 - SVIMA-

 

 

 

 

PREDMET: Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama i Zakon o državnim službenicima

 

 

 

Hrvatski sabor je u petak, 15. prosinca 2023. donio Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, a prve plaće po novom zakonu trebale bi biti one za ožujak. Također, izglasan je i Zakon o državnim službenicima.

Cilj Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama je standardizirati plaće u javnom sektoru na održiv način za gotovo 240 tisuća zaposlenih čija se plaća osigurava u državnom proračunu. Uređenje plaća u državnoj i javnoj službi ističe se kao najveći reformski poduhvat u javnoj upravi u posljednjih 30 godina.
 

Taj zakon zamjenjuje više od 300 propisa kojima je uređeno pravo na plaću, te mijenja sadašnji sustav s 2500 kategorija radnih mjesta i više od 560 dodataka.

Njime se uvodi jedinstvena platna lista s 16 platnih razreda i s rasponom koeficijenata od 1 do 8, s time da se najniži koeficijenti povećavaju za gotovo 60 posto.

Najniži koeficijent, sa 0,631 porast će na 1,06 čime bi namještenici četvrte vrste, najslabije plaćeni, trebali dobiti osjetno veće plaće.

Značajno je spomenuti i uvođenje dodatka na plaću za učinkovitost rada koji će moći iznositi i do 30 posto, a bit će moguće i ostvarivanje godišnjeg bonusa za one s najboljim rezultatima.
 

            Također, izglasan je i Zakon o državnim službenicima koji donosi jedinstvena pravila za prijam u državnu službu, napredovanje u službi, ocjenjivanje, odgovornost za povrede službene dužnosti, stručno osposobljavanje i drugo.

Centraliziranim sustavom zapošljavanje, koji je u fazi provedbe, zapošljavanje će se provoditi centralizirano, putem online testiranja, čime će se osigurati objektivnost i transparentnost postupka izbora kandidata, ubrzati postupak izbora kandidata i doprinijeti zapošljavanju kandidata s potrebnim kompetencijama.
 

 


 

Detaljnije možete vidjeti na poveznicama:

 

https://www.sabor.hr/konacni-prijedlog-zakona-o-placama-u-drzavnoj-sluzbi-i-javnim-sluzbama-drugo-citanje-pz-br-527?t=143298&tid=212320

https://www.sabor.hr/konacni-prijedlog-zakona-o-drzavnim-sluzbenicima-drugo-citanje-pz-br-528-predlagateljica-vlada?t=143296&tid=212319

 

 

 

S poštovanjem,

 

 

 

 

 

PREDSJEDNIK NSD MUP - a

           Zdravko Lončar