NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o državnim službenicima

13.06.2023

NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA

MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA

BROJ: 511-R/036-2023.

ZAGREB,  12. lipnja 2023. godine

 

 

 

 

- ČLANOVIMA SINDIKATA -

           - SINDIKALNIM POVJERENICIMA-

                           - SVIMA-

 

 

 

 

 

 

Poštovani,

 

obavještavamo Vas da je Nacrt prijedloga Zakona o državnim službenicima u javnom savjetovanju u razdoblju od 9. do 24. lipnja 2023. - na web adresi:  https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/Dashboard

Propisuje se zakonodavni okvir za centralizirani sustav selekcije kojim se planira unaprijediti postupak planiranja i zapošljavanja kroz kreiranje centraliziranog sustava za zapošljavanje sukladno potrebama za popunom određenih radnih mjesta i potrebnim profilom službenika s odgovarajućim kompetencijama. Zapošljavanje će se provoditi centralizirano, putem online testiranja, čime će se osigurati objektivnost i transparentnost postupka izbora te zadaci za testiranje kojima se može osigurati izbor najboljeg kandidata. Na taj način ubrzat će postupak izbora kandidata i doprinijeti zapošljavanju kandidata s potrebnim kompetencijama.

Također, propisuje se mogućnost zapošljavanja stranaca u sustavu državne uprave, rad na daljinu i na  izdvojenom mjestu, mogućnost fleksibiknog radnog vremena roditelja i sl.

Kako je predviđeno novim Zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama treba izraditi pravedniji, transparentniji, motivirajući i financijski održiv sustav plaća državnih službenika i zaposlenih u javnim službama. Stoga je potrebno novim Zakonom o državnim službenicima i provedbenim propisom urediti postupak ocjenjivanja i kriterije za ocjenjivanje.

Obzirom da je prijedlog na e-savjetovanju i svima dostupan, vlastite prijedloge i mišljenja  možete osobno iznositi tijekom javnog savjetovanja (što i preporučujemo svim članovima).

 

S poštovanjem,

 

  

 PREDSJEDNIK

 

 Zdravko Lončar