NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama

08.06.2023

NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA

MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA

BROJ: 511-R/035-2023.

ZAGREB,  8. lipnja 2023. godine

 

 

 

    - ČLANOVIMA SINDIKATA -

                             - SINDIKALNIM POVJERENICIMA-

    - SVIMA-

 

 

 

 

 

Poštovane kolegice i kolege,

 

obavještavamo Vas da je Nacrt prijedloga Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama u javnom savjetovanju od jučer, 7. lipnja 2023. - na web adresi: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/Dashboard

 

Nakon faze u kojoj je bio na mišljenju kroz sustav javne i državne uprave, trenutno je u fazi javnog savjetovanja u razdoblju od 7. do 22. lipnja 2023. tijekom kojeg će svaki zaposlenik pojedinačno i u svoje ime moći predlagati izmjene i iznositi vlastite prijedloge i primjedbe (što preporučujemo svim zainteresiranim članovima). Nakon navedenog razdoblja isti bi trebao u saborsku proceduru.

 

Mnoga mišljenja i prijedlozi sindikata koji su sudjelovali u kreiranju Zakona su prihvaćeni, a važno je ukratko spomenuti osnovne novine predloženog Zakona.

 

U poglavlju Temeljna prava utvrđuje se da državni službenici i namještenici za svoj rad imaju pravo na plaću i to pravo na jednaku plaću za jednak rad, odnosno rad jednake vrijednosti.

 

Najvažnije je, po nama, da je Koordinativno tijelo prihvatilo da se svi dodaci obračunavaju kao i do sada, to jest u formuli za izračun dodataka ostaje minuli staž, a što nije bio slučaj u prvotnim prijedlozima.

 

Također, prihvaćeno je vrednovanje godišnjih ocjena tako da bi 79% zaposlenika po novom dvostruko brže napredovalo nego što je to bilo u prethodnim prijedlozima (ocjena uspješan prema prijedlogu bodovala bi se s dva boda što ima za rezultat dvostruko brže napredovanje i povećanje plaće).

 

Bitno je za spomenuti da smo kroz analizu prijedloga došli do zaključka da, kad bi se poštivala predložena redovna procedura, do primjene samog Zakona tj. isplata plaće po njemu bi se trebala čekati jako dugo. Sporazumom s Vladom RH od 5. lipnja 2023. kojim se plaća povećava za oko 219.000 zaposlenih u državnom i javnom sektoru (u fiksnom iznosu ovisno o rasponu koeficijenata), spomenuto rješenje je u cilju čim brže primjene  i poboljšanja nezavidnog materijalno-financijskog i socio-ekonomskog položaja zaposlenika državne i javne službe (privremeni dodatak trajnog karaktera u neto iznosu do donošenja Zakona o plaćama sa svim Uredbama).

 

Mislimo da bi donošenje Zakona trebalo donijeti benefite za veliki dio zaposlenika: osim koeficijenata (predloženi raspon koeficijenata od 0,9 do 8,0, početni koeficijent - trenutno je 0,631 najniži, a s obzirom da je linearni način poslagivanja koeficijenata jasno je što bi se trebalo dogoditi većini), zadržavanje dodatka za radni staž, poboljšan dodatak za učinkovitost, bonusi itd.

Značajno je i napomenuti da se propisuje pravo službenika i namještenika na zadržavanje povoljnijeg koeficijenta za obračun plaće ako je za radno mjesto na kojem su zatečeni utvrđen niži koeficijent za obračun plaće od dotadašnjeg koeficijenta. Navedeni službenici i namještenici imaju pravo na povoljniji koeficijent za obračun plaće do 31. prosinca 2027. godine (naš prijedlog je bio sve dok ne dostignu taj koeficijent „po novim pravilima“ npr. steći pravo na dodatak na plaću za učinkovitost rada temeljem dobivenih ocjena).

Iako smo kao sindikat predlagali i da državni službenici i namještenici koji su do dana stupanja na snagu Zakona stekli pravo na postotno uvećanje koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta za radni staž ostvaren u državnim tijelima, zadrže pravo na stečeni postotak uvećanja koeficijenta i „startaju“ s takvim uvećanim koeficijentom, na kraju je određeno da državni službenici i namještenici zadržavaju pravo na stečeni postotak uvećanja koeficijenta do 31. prosinca 2027. godine nakon čega se i na njih primjenjuju odredbe Zakona.

Žao nam je što se nije ranije krenulo s izradom Zakona pa da imamo i provedbene akte prije nego isti ide u saborsku proceduru, ali šta je tu je. Na kraju krajeva sindikati će biti uključeni u proces donošenja provedbenih akata i interes naših članova nam je na prvom mjestu. Isto tako, prilikom kolektivnog pregovaranja o visini osnovice za izračun plaće, Sindikat će dati sve od sebe da ugovori najviše moguće u datom trenutku.

 

Budući da je prijedlog na e-savjetovanju i svima dostupan, ovom prilikom nema potrebe za detaljniju razradu po člancima Zakona, vlastite prijedloge i mišljenja  možete osobno iznositi tijekom javnog savjetovanja (što i preporučujemo svim članovima).

 

Zaključujemo: ovaj zakon bi trebao ujednačiti politiku plaća u državnim i javnim službama, izbrisati neke nepravde i omogućiti svim zaposlenicima kontinuirano povećanje plaća kroz radni vijek što je po nama osnovna vrijednost ovog akta. Prosječni službenici i namještenici kroz radni vijek od 30 godina mogu računati na povećanje plaće preko 30 % ne računajući uopće povećanje osnovice i ostala materijalna prava koja ugovara sindikat kroz Kolektivni ugovor, uz važnu napomenu da oni kojima se „zalome“ i bolje godišnje ocjene, proces napredovanja se ubrzava. Također ne treba zaboraviti da prijedlog predviđa i bonusne nagrade koje će dobivati djelatnici.  

 

S poštovanjem,

 

 

 

 

 PREDSJEDNIK

 

 Zdravko Lončar