NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

SKRETANJE POZORNOSTI NA LOSU PRAKSU I SLANJE KRIVIH PORUKA JAVNOSTI

30.05.2015

Poštovani,

NSD MUP-a dijeli nezadovoljstvo i zabrinutost svih policijskih službenika zbog toga što je Županijski sud u Zagrebu oslobodio Kristijana Keleminovića optužbi zbog počinjenog kaznenog djela "Teško ubojstvo u pokušaju". On je u svibnju mjesecu prošle godine polio benzinom i zapalio policijske službenike PUZ-a PP Sesvete Marka Lasića i Peru Jeleča nanijevši im opekline III stupnja koje su kvalificirane kao teške ozljede opasne po život. Kristijan Keleminović je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog kaznenog djela "Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom", a istražni zatvor mu je ukinut .<

NSD MUP-a će i nadalje pratiti tijek suđenja, te se nada da će Vrhovni sud RH ispraviti nepravdu i poništiti trenutnu nepravomoćnu presudu, a od MUP-a će inzistirati na donošenju zakona i pravilnika kojim bi se pravno i financijski što bolje zaštitili policijski službenici. Cilj je skrenuti pozornost javnosti na status policijskih službenika. Neprihvatljiva je poruka koja je sada poslana ovom presudom da malo vrijede policijski službenici koji svoj život stavljaju na raspolaganje Republici Hrvatskoj te da se njihov trud, zalaganje, ljubav i požrtvovnost prema poslu ne vrednuje,. To najbolje pokazuje upravo primjer Pere Jeleča i Marka Lasića koji su ne mareći za svoj život pružili intervenciju, teško stradali, ali su spasili život malodobnog djeteta, počinitelja i njegovog oca koji se tamo zatekao.

Ovim samo želimo skrenuti pozornost javnosti, koja je događaj već odavno zaboravila, ali dvojica policajaca neće nikada zaboraviti što su proživjeli. Svakodnevni problemi s kojima se suočavaju i bol koju su pretrpjeli biti će podsjetnik cijelog života.