NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

UPORABA COVID POTVRDA

12.11.2021

BROJ: 511-D/063-2021.

ZAGREB, 12. studenog 2021. godine

 

                                                                                                                                                                                                                          

 Tekstom koji prenosimo u cijelosti  obratili smo se ministru unutarnjih poslova gospodinu Davoru Božinoviću:                                          

 

"Poštovani gospodine Ministre,

 

svjesni smo odgovornosti Vlade Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite kad je u pitanju sprečavanje daljnjeg rasta oboljelih i umrlih, kao i sprečavanje preopterećenosti zdravstvenog sustava, u kojem je sve veći broj oboljelih kojima je potrebna bolnička skrb.

 

 Kroz prizmu te odgovornosti gledamo na  širenje uporabe COVID potvrda na čitavi državni i javni sektor te pri tome naglašavamo da je nerealno  očekivati bilo kakvu razliku u statusu policijskih službenika te državnih službenika i namještenika u odnosu na zaposlene u javnim službama.

 

Razlike u stavovima prema cijepljenju/necijepljenju građana Republike Hrvatske prisutne su i među našim članovima.  Iako nemamo točne podatke evidentno je da se dio članova odazvao pozivu za cijepljenje, dok je dio članova apsolutno protiv cijepljenja. Trudimo se razumjeti stavove i jednih i drugih te  njihovu argumentaciju. Međutim, kao sindikat ne možemo zanemariti činjenicu da u konačnici svaki pojedinac ima pravo donijeti odluku hoće li se cijepiti, ali i snositi moguće posljedice svoje odluke.   

Lako je prigovarati, prozivati i napadati  često i bez čvrstih argumenata, ali ne treba izgubiti iz vida  da je odgovornost za sve dobre/loše odluke na točno određenim tijelima i pojedincima. Kao sindikat  u ovoj situaciji zauzeti i otvoreno podržati bilo koje stajalište ne možemo zbog prethodno spomenutog statusa naših članova kad je u pitanju procijepljenost. Ovom prilikom  Vam predlažemo:

  • da se što prije obznane upute vezane za provedbu mjera vezanih za covid potvrdu za ustrojstvene jedinice MUP-a,
  • da se testiranje do određenog trenutka omogući svima bez plaćanja jer je teško očekivati da dio zaposlenika MUP-a može plaćati testiranje te čekati refundaciju sredstava.

Velik broj zaposlenika ima poteškoće s podmirenjem osnovnih životnih potreba i zasigurno nisu u situaciji da dva puta tjedno imaju na raspolaganju sredstva potrebna za plaćanje testiranja. Poseban problem bi zasigurno imali i zaposlenici koji imaju zaštićeni račun. Isto tako ne smije se u ovoj situaciji zaboraviti i na ranjivu skupinu zaposlenika. Na Vas apeliramo da razmotrite  predloženo, a na sve ostale da prihvate svoj dio odgovornosti."

 

Nadamo se kako će ovaj apel naići na razumijevanje. 

 

S poštovanjem,

 

                                                                                                           PREDSJEDNIK NSD MUP-a

 

                                                                                                                     Zdravko Lončar