NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

PRAVO NA CIVILNO ODIJELO

30.05.2015

BROJ: 511-D/87-2014.

ZAGREB, 25. rujna 2014. godine

 

 

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

n/r POMOĆNICE MINISTRA

gđe.Sanje Čanković

RAVNATELJSTVO POLICIJE

n/r GLAVNOG RAVNATELJA

gosp. Vlade Dominića

 

 

 

PREDMET: Policijski službenici Ureda za posebne poslove sigurnosti, Služba

za osiguranje i zaštitu štićenih objekata i prostora

-građansko odijelo, upit - dostavlja se

 

Poštovana/ni,

 

Obratili su nam se djelatnici Ureda za posebne poslove sigurnosti, Službe za osiguranje i zaštitu štićenih objekata i prostora s pritužbom kako ne ostvaruju pravo na građansko odijelo, iako bi im isto bilo neophodno priznati. Naime, djelatnici koji rade na osiguranju Ustavnog suda, Vlade RH, Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost te Centra tehničke zaštite učestalo poslove obavljaju upravo u građanskom odijelu, pri čemu koriste isključivo svoju odjeću koja ipak mora biti primjerena mjestu boravka. Ističemo kako je relativno mali broj kolega u predmetnoj Službi te kako priznavanje prava na građansko odijelo ne bi bitno utjecalo na proračun. Isto tako skrećemo pozornost na činjenicu da oni, unatoč tomu što duže odoru, cijelu godinu rade u civilu.

 

Mišljenja smo kako je konačno došlo vrijeme da se ovo pitanje riješi. Svjesni smo činjenice da bi rješavanje ovog problema vjerojatno sa sobom nosilo i potrebu izmjene određenih akata koji su trenutno na snazi, ali to smatramo malom poteškoćom u odnosu na nepravdu koja se događa sada. Brojne kolege sadašnjim rješenjem su zakinuti i u neravnopravnom položaju u odnosu na druge djelatnike.

 

U svezi problematike građanskog odijela u više navrata smo se obraćali nadležnima s upitima o statusu policijskih službenika koji ne ostvaruju pravo na građansko odijelo niti zadužuju odoru (policijski službenici u prevenciji). Isto tako uporno upozoravamo na kolege koji dugi niz godina rade u kriminalističkoj policiji bez rješenja te ne ostvaruju pravo na građansko odijelo.

 

Molimo Vas stoga da poduzmete nužne korake kako bi se sadašnje stanje promijenilo te da se svim policijskim službenicima koji obavljaju policijske poslove isključivo u građanskom odijelu prizna pravo na isto. Ponavljamo pri tome kako ovog trenutka određeni broj policijskih službenika duži odoru, koju u radu ne koriste jer mjesecima rade u građanskom odijelu. Isto tako određena kategorija policijskih službenika ne duži odoru niti ima pravo na građansko odijelo.

 

U slučajevima potrebe angažmana policijskih službenika koji duže odoru, na poslovima koje je nužno obavljati u građanskom odijelu, predlažemo da razmislite i o mogućnosti nabavke određene količine odijela koje bi policijski službenici zadužili prije odlaska na zadaću i razdužili nakon njenog obavljanja.

 

S poštovanjem,

 

PREDSJEDNIK NSD MUP-a

Zdravko Lončar