NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

KREĆE ISPLATA NOVIH OTPREMNINA

14.11.2017

Broj: 511-R/031-2017.

ZAGREB, 14. studenog 2017. godine

 

 

                                                                                                        - ČLANOVIMA SINDIKATA-

                                                                                                      -POVJERENICIMA NSD MUP-a-

                                                                                                                          -SVIMA-

 

KREĆE ISPLATA NOVIH OTPREMNINA

 

 

 

          Poštovani,

 

           danas, 14. 11. 2017. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova je održan sastanak ministra unutarnjih poslova gospodina Davora Božinovića i njegovih najbližih  suradnika s predstavnicima reprezentativnih sindikata.

 

         Ovo je treći sastanak u nizu te je zaključeno da će se ovakvi sastanci održavati svaki mjesec kako bi sindikati mogli svoje članove izvijestiti o svemu što se trenutno događa u MUP-u i što se planira učiniti, posebno u pogledu poboljšanja uvjeta rada službenika i namještenika.

 

           Kad su u pitanju otpremnine ministar je jasno potvrdio da će iza 1. siječnja 2018. godine otpremnine biti isplaćivane sukladno Zakonu o policiji, ali će se u suradnji sa sindikatima, pristupiti izradi kriterija za odlazak u mirovinu. Tek će se idućih dana, pri izradi proračuna za sljedeću godinu, vidjeti konačni iznos planiranih/raspoloživih sredstava za ovu namjenu.

 

          Nadalje, ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je potpisan novi Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike. Nadležna uprava će tekst novog Kolektivnog ugovora uputiti svim ustrojstvenim jedinicama uz pojašnjenja vezana za primjenu onih članaka koji su doživjeli promjenu. Ravnatelj policije će također uz sudjelovanje  nadležnog pomoćnika ministra  upoznati s  novim promjenama načelnike uprava te ih zadužiti da isto učine s načelnicima postaja.

 

          U pogledu nabavke opreme, obzirom da su se javila određena kašnjena u prethodnom periodu do njegova dolaska, ministar je naglasio kako će  do kraja prosinca uspjeti nabaviti i na teren uputiti većinu  zimskih jakni. Već sada je pristiglo nekoliko stotina jakni  te su  temeljem procjene prioriteta upućene u policijske uprave. Konačni rok za isporuku  jakni je  20. siječnja 2018. godine  i tvrtka koja ih izrađuje čini sve kako bi isporuka bila što prije okončana.  Konačni  cilj je već u siječnju 2018. godine potpisati okvirne sporazume koji bi riješili pitanje nabave opreme općenito. Ti sporazumi će omogućiti cikličku nabavu opreme i više se ne bi smjelo dogoditi da dođe do zastoja u njenoj nabavci i isporuci. 

 

            Ministar je također ponovio da uvećanje koeficijenata složenosti poslova  za policijske službenike srednje stručne spreme ide od 1. siječnja 2018. godine, a da se već radi na osmišljavanju modela koji bi omogućio povratak 2 i 4 % dodatka za posebne uvjete rada višoj i visokoj stručnoj spremni. Pri tome računa da će od pomoći biti i planirano povlačenje sredstava iz fondova EU, što bi s druge strane omogućilo određene preraspodjele u sustavu. 

 

           S poštovanjem,


                                                                                       Predsjednik NSD MUP-a

 

                                                                                              Zdravko Lončar