NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

SASTANAK U MINISTARSTVU RADA

25.11.2016

Broj: 511-R/39-2016.

ZAGREB, 25. studenog 2016. godine

 

                                                                                                      

                                                                                      - ČLANOVIMA SINDIKATA -

                                                                                - SINDIKALNIM POVJERENICIMA –

                                                                                                     - SVIMA-

 

 

Poštovani,

 

danas, 25. 11. 2016. godine s početkom u 12,30 sati u Ministarstvu rada i mirovinskoga  sustava održan  je  sastanak Pregovaračkih odbora Vlade i sindikata državnih službi.

Tema sastanka su  bile izmjene i dopune   Sporazuma o osnovici za izračun plaća u državnim službama.

Prema Sporazumu iz 2012. godine, u trenutku  kad službeni pokazatelji ukažu na poboljšanje stanja, odnosno rast realnog BDP-a na međugodišnjoj razini 2 i više posto za dva uzastopna tromjesečja, nakon službene objave, osnovica iz siječnja 2009. godine, odnosno u visini 5.415,37 kuna bruto, primjenit će se automatski  od prvog siječnja iduće godine.

 

Vlada je uz pregovore s državnim službama započela pregovarati i s javnim službama. Obzirom da je njihov sporazum puno složeniji osnovano je zajedničko Povjerenstvo Vlade i sindikata kako bi izradilo početna stajališta.

 

Na inicijativu Vlade i sindikati državnih službi su prihvatili prijedlog osnivanja zajedničkog Povjerenstva koje će se sastati već u utorak, 29. studenog te će pripremiti radni materijal za novi sastanak.

 

Sindikati državnih službi ovaj su prijedlog prihvatili u cilju što bržeg postizanja sporazuma o osnovici,  iako su mišljenja da je  tekst sporazuma jednostavan i  jasan te u tom pogledu njegova primjena ne bi trebala biti dovedena u pitanje.

 

Na sastanku su predstavnici sindikata iznijeli svoja stajališta, a stav i prijedlog Vlade će biti,  nadamo se,  poznat već 2. prosinca za kada je planiran novi sastanak.


 

S poštovanjem,

 

Predsjednik NSD MUP-a

 

Zdravko Lončar