NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Zakon o obveznim mirovinskim fondovima - Prijedlog uredbe

15.07.2016

Broj: 511-R/26-2016.

ZAGREB, 15. srpnja 2016. godine

 

 

                                                                                                                                 - ČLANOVIMA SINDIKATA -

                                                                                                                            - SINDIKALNIM POVJERENICIMA -

 

             Poštovani,

 

             Vlada RH je u kolovozu 2015. godine Uredbom  o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima otvorila mogućnost, onima koji su to tražili/željeli, da sredstava iz 2. mirovinskog stupa prenesu  u 1. mirovinski stup.

 

           Obzirom na činjenicu da je ta Uredba prestala važiti 30. lipnja 2016. godine, a u međuvremenu to pitanje nije zakonski riješeno i Sabor više neće raditi,   Vlada ima namjeru u skoro vrijeme donijeti novu uredbu sa zakonskom snagom kojom će regulirati ovo pitanje.

 

          Ovog trenutka nije poznato kada će Vlada donijeti novu uredbu sa zakonskom snagom. Međutim, Prijedlogom uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, osiguranicima koji su ostali u 2. mirovinskom stupu biti će ostavljen novi rok od 60 dana od stupanja uredbe na snagu da ponovno daju izjavu na prijemnom mjestu Središnjeg registra osiguranika.

 

          Sredstva osiguranika koji u tom razdoblju ne daju izjavu automatski će biti prebačena  u državni proračun.

 

          Pri tome napominjemo kako se ovo odnosi isključivo na osiguranike koji su ostali u 2. mirovinskom stupu i prethodno su u dva navrata dali izjavu da žele i dalje u njemu ostati.

 

         Djelatne vojne osobe, policijski službenici i ovlaštene službene osobe u trenutku podnošenja zahtjeva za mirovinu u mirovinu idu temeljem posebnog propisa. Obzirom da je po tom propisu mirovina povoljnija od općeg mirovinskog zakona, jasno da svi prihvaćaju takvu mirovinu i takav izračun, pri čemu ne mogu ni na koji način raspolagati sredstvima iz drugog stupa. Zbog toga se ovom uredbom predlaže prijenos sredstava s osobnih računa članova obveznih mirovinskih fondova u državni proračun.

 

          Korisnici mirovine prema posebnom propisu i dalje će, kao i do sada, ostvarivati pravo na mirovinu samo u obveznom mirovinskom osiguranju na temelju generacijske solidarnosti. Jedina razlika je u tome što će se sredstva  onih koji ostanu u 2. mirovinskom stupu, umjesto ove godine,  prenijeti u državni proračun u trenutku ostvarivanja prava na mirovinu.

 

           Prijedlog uredbe možete vidjeti ovdje.

 

           S poštovanjem,

 

                                                                                                     Predsjednik NSD MUP-a

                                                                                                           Zdravko Lončar