NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Sastanak Radne skupine za izradu prijedloga provedbe teritorijalne reorganizacije MUP-a s predstavnicima sindikata

29.04.2016

Poštovani,

danas, 28. travnja 2016. godine  u Sjedištu MUP-a, u  Ulici grada Vukovara 33 održan je  sastanak Radne skupine za izradu prijedloga provedbe teritorijalne  reorganizacije MUP-a, kome su se odazvali predstavnici NSD MUP-a  i SPH.

Sastanak je otvorio  pomoćnik ministra gospodin Stjepan Lončarica, ujedno i voditelj Radne skupine.  Tema sastanka su bile smjernice za teritorijalnu i unutarnju reorganizaciju, koje su objavljene na internet stranici MUP-a. Cilj je da se, nakon izrade prvih nacrta i prijedloga, u rad  uključe predstavnici sindikata te da se i na ovaj  način osigura  transparentnost rada i kooperativnost.

Obzirom da je tekst samih smjernica sažet i da je za očekivati da će svaki navod u smjernicama doživjeti razradu na nekoliko stranica teksta, ovog trenutka nije bilo moguće izraziti nekakav detaljan stav o dijelovima smjernica,  nego je moguće dati generalan stav o  cjelokupnom projektu.

 Predstavnici sindikata su izrazili razumijevanje za potrebu provođenja određenih promjena, prvenstveno onih  kojima bi se osiguralo kadrovsko i materijalno jačanje policijskih postaja. Isto tako  smatraju da su sami rokovi za provođenje ovako opsežne  reforme prekratki.

Predsjednik NSD MUP-a  je skrenuo pozornost  prisutnima na činjenicu da je zapravo izvjesno da  Vlada namjerava   provesti  reformu cijele državne uprave i da je možda ovog trenutka, preuranjeno ići sa teritorijalnim preustrojem MUP-a zasebno. Tim više,  što još nisu definirani pravci reforme cjelokupne uprave  i lokalne samouprave, kao što nije jasno definiran stav oko ostanka županijskog ustroja.  Izrazio je pri tom i svoju bojazan, obzirom na negativna iskustva u proteklih 15 godina,  da se reforma ne bi negativno odrazila na plaće i status zaposlenih. Isto tako, već dulje vrijeme se  najavljuje i zakon o plaćama u državnim i javnim službama za koji nije jasno što će donijeti u budućnosti. Sve to stvara određenu nervozu i strah kod zaposlenih za koji drži da je opravdan.

Ovakva reforma bi trebala biti dio jedne dugoročne strategije,  koja bi bila općeprihvaćena u Saboru.  To  bi bilo jamstvo da zbog političkih nesuglasica, uslijed promjene vlasti netko ne bi došao na ideju  da istu odbaci. U tom smislu ne treba zanemariti i cijenu provedbe ovakve reforme.  I na kraju NSD MUP-a je ovog trena mišljenja da se  isti učinak kakav se predviđa ovim teritorijalnim preustrojem može postići i na način da se ne zadire u sustav ovako korjenito, nego bi to bilo  moguće učiniti manjim promjenama trenutno važećih akata.

Za otprilike mjesec dana bi bili izrađeni prvi nacrti  po podskupinama te se tada očekuje i ponovni sastanak na temu teritorijalne reorganizacije.  

S poštovanjem,

                                                                Predsjednik NSD MUP-a

 

                                                                       Zdravko Lončar