NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

Prvi sastanak sindikata s novim ministrom

17.03.2016

            Poštovani,

 

            danas, 17. ožujka 2016. godine, u Sjedištu MUP-a u Ulici grada Vukovara 33,  na poziv ministra Vlahe Orepića održan je prvi sastanak s predstavnicima sindikata.

 

           Obzirom da se radilo o prvom sastanku, a uzimajući u obzir  i činjenicu da ministru treba određeno  vrijeme da se  upozna s velikim sustavom  u koji je došao i njegovim problemima, odgovori koje smo dobili više su načelnog karaktera. U cilju upoznavanja sa problemima već je angažirao radnu skupinu i očekuje preliminarno izvješće o stanju na području cijelog MUP-a. Trenutno se ne provodi nikakva reorganizacija.    

  

            Ministar je odmah u uvodnom dijelu istaknuo da mu je cilj sustav učiniti  operativnim, diskretnim i funkcionalnim. Kako bi se to ostvarilo bit će nužne određene strukturne promjene praćene promjenama normativnih akata. Ministar  se slikovito izrazio da je trenutni problem „velika glava i tanke noge“. U svom radu će svakako, kako od svojih najbližih suradnika,  tako i od svih djelatnika tražiti maksimalnu odgovornost.

 

            Namjera mu je također sustav učiniti pravednijim, u ovom trenutku unutarnjim  raspodjelama, a u pogledu plaća slaže se sa činjenicom da razinu prava državnih službenika  treba izjednačiti sa razinom u javnim službama.

 

           Od sindikata kao socijalnog partnera, očekuje iskren i korektan odnos, uz napomenu kako je on kao ministar zapravo alat koji treba koristiti u cilju poboljšanja službe općenito.

 

            Predsjednik NSD MUP-a se složio s ministrom da korektan i iskren odnos može riješiti većinu problema. Dobar početak bi bio sindikate obavještavati  o planovima i namjerama koji se tiču promjena  radno pravnog statusa službenika i namještenika, te ih svakako uključiti u dio tih  aktivnosti. 

 

           Obzirom da je dio  problema riješen za vrijeme prijašnje Vlade, ali dobar dio nije,  predsjednik NSD MUP-a  smatra da je sada došlo vrijeme da se ta pitanja ponovno otvore i pokuša naći rješenje. Uz činjenicu malih plaća državnih službenika i namještenika, posebno srednje stručne spreme,   istaknut je i  problem pravne zaštite policijskih službenika te problemi vezani za zaduženje odore, nabavku civilnog odijela te  opreme općenito. Tijekom razgovora spomenuti su  problemi otpremnina i prekovremenog rada,  ali i trenutno aktualan problem u PU dubrovačko – neretvanskoj, vraćanja službenika u matične postaje bez obrazloženja.  

    

           Prema riječima ministra, iza Uskrsa se očekuju brojne aktivnosti, a tada će, nadamo se, biti moguće puno detaljnije  govoriti o konkretnim problemima, te za njih tražiti rješenja.

 

           S poštovanjem,

                                                                                                                                                                                                                                            Predsjednik NSD MUP-a

                                                                                                                                                                                                                                                       Zdravko Lončar