NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

PROŠAO VLAK, ALI NEMA VIŠE DVOJBE

09.02.2016

Broj: 511-D/005-2016.

ZAGREB, 09. veljače 2016. godine

 

                                                                                           

                                                                                                                             - ČLANOVIMA NSD MUP-a-

                                                                                                                                     - POVJERENICIMA-

                                                                                                                                            - SVIMA –

 

Poštovani,

 

 

obzirom na sadržaj dopisa koji je MUP poslao   svim policijskim upravama,   držimo da bi situacija vezana za evidentiranje putovanja kao stvarnog rada  službenika uključenih u akciju zbrinjavanja izbjeglica i plaćanje takvog rada kao  prekovremenog  konačno mogla biti riješena u cijelosti.

 

Do 18.11. 2015. godine temeljem Kolektivnog ugovora  MUP je plaćao putovanje kao stvarni rad samo kod organiziranog upućivanja na osiguranja utakmica i preprate. 

 

Kao sindikat  smo bili mišljenja da su pojmovi  osiguranje utakmica i preprata navedeni u Kolektivnom ugovoru  samo kao primjeri mogućih aktivnosti, te da je intencija ove odredbe zapravo takva da bi, kao stvarno odrađene sate, trebalo evidentirati i sate putovanja službenika i namještenika uključenih u akciju zbrinjavanja izbjeglica.

    

Da bi ovakvo mišljenje  mogli učiniti obvezujućim i primjenjivim u praksi zatražili smo tumačenje Zajedničke komisije te je ona na svojoj sjednici 18. 11. 2015.  prihvatila prijedlog NSD MUP-a i u tumačenju jasno naznačila da nema osnove ograničiti evidenciju putovanja kao stvarnog rada samo na slučajeve osiguranja utakmica i preprate. Time je zapravo omogućena evidencija i plaćanje putovanja kao stvarnog rada i u ovoj situaciji.  

 

            Sporno  tumačenje je doduše izazvalo neke nejasnoće u primjeni te je  MUP je od Zajedničke komisije ​zatražio pojašnjenje kako u pogledu samog sadržaja tumačenja tako i u pogledu njegove eventualne retroaktivne primjene. 

 

            Novim tumačenjem od 29. siječnja 2016. godine otklonjene su sve dvojbe i sati putovanja svim službenicima koji su bili uključeni u akciju vezanu za zbrinjavanje izbjeglica bi trebali biti plaćeni kao stvarno odrađeni sati.

 

            Slučajnost ili ne, ali upravo danas je ministar najavio zatvaranje kampa u Slavonskom Brodu te novi režim prihvata i prijevoza izbjeglica, pri čemu se izbjeglice više ne bi zadržavale u Hrvatskoj. Međutim, tumačenje koje je riješilo ovu dvojbu  će ubuduće, nadamo se,  otkloniti  slične probleme vezane za evidenciju i plaćanje putovanja kao  stvarnog rada.

 

 

            S poštovanjem,

 

 

                                                                                                                               Predsjednik NSD MUP-a

               

                                                                                                                                        Zdravko Lončar