NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MUP-a

REPUBLIKE HRVATSKE

PROBLEMI OKO TERENSKOGA RADA

28.10.2015

Broj: 511-R/33-2015.

ZAGREB, 27. listopada 2015. godine

 

                                                                                                 - ČLANOVIMA NSD MUP-a

                                                                                                       - POVJERENICIMA

                                                                                                        - SVIMA –

 

Poštovani,

       obzirom na upite s terena na koji su policijski službenici upućeni u okviru Akcije – zbrinjavanje izbjeglica, želimo vas ukratko podsjetiti na neke već poduzete korake.

 

       Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a je u stalnom kontaktu s čelnicima MUP-a pokušao prijedlozima i zahtjevima otkloniti dio problema koji se javljali u početku ovih nemilih događaja. Dio je riješen, a za neke se i sada traži rješenje.

 

       Uz to smo, zbog početnih problema vezanih za smještaj i prehranu službenika, zatražili od materijalno financijskih poslova da se angažiranim službenicima isplati puni iznos terenskog rada. To je prihvaćeno i prema informacijama koje su nam dostupne, svim službenicima iz svih policijskih uprava za razdoblje rujna isplaćen je puni iznos terenskog dodatka.

 

       U pogledu evidencije sati redovnog i prekovremenog rada, obzirom da su službenici s terena javljali o različitim načinima evidentiranja, zatražili smo od MUP-a jedinstvenu primjenu Kolektivnog ugovora. Jedan je Kolektivni ugovor kao i tumačenja Zajedničke komisije tako da i primjena mora biti jedinstvena. Rad na terenu je organiziran na način da odgovora definiciji rada organiziranog na drugačiji način, pri čemu se svi sati preko 40 tjedno trebaju evidentirati kao prekovremeni sati.

 

          Kad je u pitanju primjena izuzetka po kome se u stvarno odrađene sate ubraja i vrijeme putovanja do mjesta rada na terenu kao i vrijeme putovanja provedeno  na povratku s mjesta rada na terenu MUP je zauzeo stav da se ovo neće primijeniti na ovu situaciju. MUP smatra da se ovo odnosi samo na osiguranja utakmica i prepratu.

 

          Radi toga smo zatražili  žurno tumačenje spornog stavka od Zajedničke komisije. Nakon što Zajednička komisija da svoje tumačenje, ovisno o ishodu na raspolaganju su nam druge mogućnosti. Ako tumačenje bude išlo u prilog službenicima ( za što ćemo se zalagati) MUP će biti u obvezi primijeniti ga. Ukoliko ne budemo zadovoljni tumačenjem Zajedničke komisije, rješenje ove situacije je moguće potražiti i putem zahtjeva  za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvima, a u konačnici i na sudu.

 

         Danas je dogovoren i žurni sastanak u MUP-u na ovu temu te se nadamo da će sve zapravo biti riješeno dogovorno i da neće biti potrebe za daljnjim postupanjem.

 

   S poštovanjem,

 

                                                                                          Predsjednik NSD MUP-a

 

                                                                                                Zdravko Lončar